Cappuccino. Jedna z popularniejszych włoskich kaw. Serwuje się ją zwykle do śniadania bądź popołudniowego spotkania w gronie przyjaciół. Jednak pomimo swej dużej popularności, uchodzi za jedną z trudniejszych kaw do samodzielnego wykonania w domu, dlatego też często pijana jest tylko w kawiarniach. Jeśli interesuje Was historia cappuccino i ciekawostki na temat tej kawy, koniecznie zajrzyjcie do tego wpisu: Garść informacji o cappuccino. Dziś zajmiemy się przygotowywaniem tej kawy.
Składniki potrzebne do zrobienia cappuccino:
- 25 ml espresso,
- 100 ml mleka,
Przygotowanie:
- Espresso przygotować wybraną przez siebie metodą.
- Ze 100 ml mleka przygotować 125 ml mleka spienionego. Jak spienić mleko możesz przeczytać tutaj.
- Spienionym mlekiem delikatnie zalać przygotowane wcześniej espresso, tworząc piankę o szerokości około 1-2 cm.
Podsumowanie
![recipe image](https://www.ziarenkokawy.pl/wp-content/uploads/2017/02/Cappuccino.png)
Nazwa
Przepis na cappuccino
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
![1star](https://www.ziarenkokawy.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.ziarenkokawy.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.ziarenkokawy.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.ziarenkokawy.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.ziarenkokawy.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)