1,6K
Macie ochotę na coś słodkiego i dziesięć minut wolnego czasu? Zdecydowanie tyle Wam wystarczy by przygotować czekoladowe ciasteczka owsiane bez pieczenia. Robi się je błyskawicznie. Dodatek masła orzechowego sprawia, że ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż pójście do sklepu po gotowe ciasteczka, a prosty skład przemawia do tego, by podawać je nawet najmłodszym łasuchom. Przepis na czekoladowe ciasteczka owsiane jest bardzo prosty i bez problemu poradzą sobie z nim nawet początkujący. Zapraszam do wypróbowania.
Na około 12 sztuk ciasteczek potrzebujemy:
- ¼ szklankę mleka,
- ¼ kostki masła,
- ¾ szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki kakao,
- ¼ szklanki masła orzechowego dobrej jakości,
- 1 i ½ szklanki górskich płatków owsianych
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie wlać mleko, połączyć je z masłem, cukrem trzcinowym, oraz kakao.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około minutę.
- Zestawić z ognia, dodać masło orzechowe i płatki owsiane i wymieszać.
- Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Równomiernie rozłożyć 12 kuleczek, lekko je rozgniatając tworząc kształt ciasteczek.
- Odstawić je w celu zastygnięcia.
Podsumowanie
Nazwa
Czekoladowe ciasteczka owsiane bez pieczenia- przepis
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie