Home PrzepisyDesery Legumina bananowa

Legumina bananowa

by Paula

Dzisiaj pomyśleliśmy, że warto przypomnieć sobie smak leguminy. Czy, są tu jacyś smakosze tego rodzaju deserów? Przepis nie jest wymagający, a chwila z nim cieszy! Jeśli macie na niego ochotę, przygotujcie:

  • 3 duże bardzo dojrzałe banany
  • 3 jaja
  • 6 dużych łyżek cukru
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ½ litra śmietany kremowej
  • Płaski talerz ugotowanej na gęsto kaszy manny

Na wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania wykładamy połowę pokrojonych w plasterki bananów. Z kolei na nie kładziemy kaszę manną pokrojoną w kostkę i resztę bananów. Ubijamy na puch jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Całość wylewamy jako kolejną warstwę na banany i kaszę. Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni, podajemy na gorąco. Smacznego!

Zobacz również

Leave a Comment