Home Blog Ranking kaw ziarnistych 2021

Ranking kaw ziarnistych 2021

by Marta

Nic tak nie doda nam energii z rana jak kubek ulubionej kawy. Na rynku mamy obecnie bardzo szeroki wybór kaw od ziarnistych, przez mielone i rozpuszczalne. Zapewne każdy ma swoją ulubioną, ale warto przyjrzeć się szerzej kawom w naszym rankingu. Poniżej przygotowaliśmy ranking kaw do mielenia 2021. Nawet jeśli masz swoją absolutnie ulubioną kawę, z której nie zrezygnujesz, może warto jednak pomyśleć o eksperymentach ze smakiem i aromatem, lub znaleźć doskonały pomysł na prezent.

Lista poniżej to starannie wybrane produkty o różnorodnym smaku i intensywności.

L.p.Średnia cenaOpakowanieNazwa
1.64 zł Lavazza Qualita Oro 1kg  
2.44 zł Lavazza Qualita Rossa 1kg
3.44 zł Segafredo Intermezzo 1kg
4.89 zł De’Longhi Kimbo Arabica 1 kg
5. 69 zł Lavazza Crema e Aroma 1kg  
6. 69 zł Tchibo Barista Caffe Crema 1 kg
7.69 zł Lavazza Caffe Espresso 1 kg          
8.59 zł Vaspiatta Brazil Santos Arabica 1 kg
9.69 zł Tchibo Barista Espresso 1kg  
10.49 zł Vaspiatta Classic Roma 1kg

Kawa mielona jest najlepsza, gdy zmielimy ją samodzielnie. Wyraźnie wyczuwalna jest różnica w smaku i aromacie w porównaniu gdy zaparzymy kupioną już zmieloną kawę. Ale nie tylko to ma istotny wpływ na walory smakowe. W tworzeniu kawy niezwykle ważny jest też proces jej palenia. To głównie on właśnie ma największy wpływ na smak, aromat i intensywność kawy, a także na zawartość kofeiny. W ten sposób smak kawy może nas zaskoczyć, np. poprzez lekko czekoladowy posmak, może być bardzo wyrazista lub delikatna.

Wyróżniamy trzy rodzaje palenia ziaren:

– Palenie jasne – w temperaturze 200 stopni. Ziarna tak palonej kawy są jasnobrązowe, a napój ma mocno kwaskowaty, delikatny smak.

– Palenie średnie – w temperaturze 210 – 220 stopni. Tak palone ziarna są brązowe, błyszczące, a kawa wyjątkowo aromatyczna z nutą goryczy. Jest to najpopularniejszy sposób palenia kawy.

– Palenie ciemne – w temperaturze nawet 250 stopni. Dzięki temu ziarna stają się ciemnobrązowe lub czarne, a napój jest minimalnie kwaskowaty.

Kraj pochodzenia kawy

Gdzie na świecie znajdują się plantacje kawy? I czy ma to wpływ na smak kawy?

Z pewnością prym w świecie kawy wiedzie Brazylia. To największy na świecie producent arabiki. Za nią są Kolumbia i Meksyk. Kawa ziarnista z tych plantacji jest łagodna w smaku i dobrej jakości.

Natomiast plantacje w Afryce produkują kawę o największych walorach smakowych. Ziarna tych kaw często mają korzenny bądź cytrusowy aromat.

Miejsce na świecie, gdzie dominuje robusta, to Azja. Tutaj kawa ma najbardziej głęboki smak.

Rodzaje kaw ziarnistych

Arabika i robusta to dwa najczęściej wybierane rodzaje ziaren kawy. To właśnie one mają wpływ na smak, aromat, zawartość kofeiny, nutę smakową itd.

Arabika – najczęściej uznawana jest za najlepszą kawę ziarnistą. Ma intensywny aromat i delikatny smak.

Robusta – zagwarantuje nam codzienną dawkę energii ponieważ posiada większą ilość kofeiny niż arabika. Również ma intensywny smak i aromat, z wyraźną nutą goryczy.

Zobacz również

Leave a Comment