Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny soledad zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /home/klient.dhosting.pl/adsvio/www/ziarenkokawy.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Churros - ziarenkokawy.pl

Churros

by Iza

Churros jest to tradycyjny hiszpański wypiek w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Przygotowuje się go z ciasta składającego się z mąki pszennej, oleju i cukru, które wyciskając przez specjalną formę, smaży się w głębokim i mocno nagrzanym oleju. Poza Hiszpanią, jada się go także w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych, Francji, Portugalii oraz w Turcji. Churros sprzedaje się głównie w niewielkich budkach umieszczonych przy ruchliwej ulicy. Jest to najpopularniejsza z przekąsek spożywanych na terenie Hiszpanii, którą także wita się Nowy Rok. Podaje się ją samodzielnie, z cukrem pudrem bądź zamoczoną w czekoladzie (Chocolate con churros).

Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • Szczypta soli,
  • 200 g mąki,
  • 4 całe jajka,
  • Smalec lub olej do smażenia,
  • Rękaw cukierniczy.

Przygotowanie:

  • Masło, mleko, cukier waniliowy, cukier i sól zagotować w rondelku. Po zagotowaniu dodać mąkę, zmniejszyć ogień i za pomocą drewnianej łyżki ucierać przez około 2-3 minuty aż do czasu powstania gładkiej masy. Gotowe ciasto rozpoznamy po tym, że łatwo odchodzi od boków garnka.
  • Ciasto przełożyć do miski i ostudzić.
  • Do ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i za pomocą miksera, łączyć w gładką całość.
  • Rozgrzać tłuszcz i przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego.
  • Na rozgrzany tłuszcz wyciskać za pomocą rękawa kawałki ciasta o wielkości mniej więcej 8-10 cm. Końcówki można odcinać nożyczkami lub nożem.
  • Smażyć po około 2 minuty z każdej strony.
  • Po usmażeniu przełożyć churros na ręcznik papierowy i obsypać cukrem pudrem, bądź podawać je z sosem czekoladowym

SOS CZEKOLADOWY:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 200 ml śmietany 30 %.

Przygotowanie:

Czekoladę i masło umieścić w rondelku. Po delikatnym rozpuszczeniu dodać śmietanę i mieszając doprowadzić do zagotowania. Sos czekoladowy można ewentualnie przyprawić szczyptą cynamonu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Churros
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment