Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny soledad zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /home/klient.dhosting.pl/adsvio/www/ziarenkokawy.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ciasto drożdżowe - ziarenkokawy.pl
Home PrzepisyCiasta Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

by Iza

Dziś podajemy przepis na wspaniałe ciasto drożdżowe. Jego zaletą jest to, że zawsze się udaje i nie jest suche. Dodatek kruszonki sprawia, że rozpływa się w ustach i jest przyjemnie słodkie, a owoce przełamują tę słodycz nutką kwasowości… Przepyszny!

Składniki:

3 i ½ mąki pszennej,

50 g drożdży,

120 g cukru,

160 g prawdziwego masła,

5 żółtek,

250 ml ciepłego mleka,

Skórka otarta z 1 cytryny,

0,5 kg owoców (najlepsze są drążone wiśnie lub śliwki).

Na kruszonkę:

1 szklanka mąki,

¾ szklanki cukru,

Saszetka cukru waniliowego,

90 g prawdziwego masła.

Przygotowanie:

  • Drożdże roztopić w ¼ przygotowanego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i taką ilością mąki, by roztwór zgęstniał. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, otartą skórką z cytryny i szczyptą soli.
  • Do dużej miski wsypać mąkę. Połączyć ją z wcześniej wyrośniętymi drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz wyrobioną masą żółtkową i roztopione masło.
  • Wyrabiać masę, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a ciasto będzie klejące.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić równomiernie na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia.
  • Umyte i obsuszone owoce rozłożyć na cieście.
  • W celu przygotowania kruszonki roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i rozgnieść, a następnie rozsypać na wierzch ciasta.
  • Piec ciasto w temperaturze 180 stopni (grzanie góra dół) około 40-45 minut, kontrolując stopień wypieczenia po upłynięciu 30 minut.
  • Po wystudzeniu ciasta można je udekorować tworząc kleksy z domowego lukru przygotowanego z mleka i cukru pudru.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Domowe ciasto drożdżowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment