Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny soledad zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /home/klient.dhosting.pl/adsvio/www/ziarenkokawy.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ciasto z owocami - ziarenkokawy.pl
Home PrzepisyCiasta Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

by Paula

Puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, a do tego szybkie w przygotowaniu, takie właśnie jest nasze ciasto z owocami, które sprawi, że inni poproszą o przepis. Przygotuj:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 ml mleka w temperatura pokojowej
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców świeżych lub mrożonych np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych, (jeśli owoce są kwaśne mieszamy je z dwoma łyżkami cukru pudru)
  • kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta (jeśli owoce są mrożone)
  • cukier puder do posypania

Formę 35 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy dokładnie mąkę i proszek do pieczenia, jajka ubijamy z cukrem na kremową masę przez około 5 minut na najwyższych obrotach, następnie dodajmy po woli olej i mleko. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blachę i układamy owoce (większe owoce kroimy na pół) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 50-60 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!  

Zobacz również

Leave a Comment