Puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, a do tego szybkie w przygotowaniu, takie właśnie jest nasze ciasto z owocami, które sprawi, że inni poproszą o przepis. Przygotuj:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200 ml mleka w temperatura pokojowej
- 450 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g owoców świeżych lub mrożonych np. malin, jagód, borówek, truskawek, rabarbaru, mieszanki owoców leśnych, (jeśli owoce są kwaśne mieszamy je z dwoma łyżkami cukru pudru)
- kasza manna lub bułka tarta do posypania ciasta (jeśli owoce są mrożone)
- cukier puder do posypania
Formę 35 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy dokładnie mąkę i proszek do pieczenia, jajka ubijamy z cukrem na kremową masę przez około 5 minut na najwyższych obrotach, następnie dodajmy po woli olej i mleko. Na koniec dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blachę i układamy owoce (większe owoce kroimy na pół) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 50-60 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!