Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny soledad zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /home/klient.dhosting.pl/adsvio/www/ziarenkokawy.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Szybkie ciasto marchewkowe - ziarenkokawy.pl
Home PrzepisyCiasta Szybkie ciasto marchewkowe

Szybkie ciasto marchewkowe

by Paula

Zdajemy sobie sprawę, że w codziennym pędzie niełatwo jest spędzić większej ilości czasu w kuchni, dlatego my również jesteśmy fanami jednomiskowych ciast. Dzisiaj proponujemy sprawdzony i szybki przepis na popularne ciasto marchewkowe, na które niełatwo jest znaleźć dobry przepis. Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Pamiętamy, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do  miski wrzucamy olej, cukier, cukier brązowy i mieszamy najlepiej rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy po kolei jajka ciągle mieszając. Bezpośrednio do naczynia, w którym mieszamy składniki przesiewamy: mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia Nadal mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy marchewkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika – 170 stopni, na około 30 minut – sprawdzamy, czy patyczek jest suchy.

Ciasto warto podawać z polewą z serka Philadelphia, do którego potrzebujemy:      

  • 300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Ucieramy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy miód i nadal ucieramy, następnie częściami dodajemy serek wciąż ucierając do jednolitej masy. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Smacznego!

Zobacz również

Leave a Comment