Home PrzepisyDesery Krem cappuccino- przepis

Krem cappuccino- przepis

by Iza

Krem cappuccino

Tym razem przedstawiamy kombinację deseru z kawą, a mianowicie krem cappuccino. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kawowych deserów. Jego delikatna piankowa konsystencja i pyszny smak z pewnością przypadną Wam do gustu!

Składniki na 4-6 porcji kremu cappuccino:

  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 250 ml espresso,
  • 3 żółtka,
  • 80 g cukru,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • Do ozdoby: kakao/ starta czekolada/ śmietanka.

Przygotowanie:

  • Żelatynę namoczyć w ¼ wody i odstawić na 10 minut.
  • Do miski nałożyć 6 łyżek kawy (z przygotowanych 250 ml), dodać żółtka i cukier oraz ubić wszystko za pomocą miksera na gładką masę.
  • Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.
  • Do puszystej masy dodawać stopniowo ciepłą kawę i ubijać. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  • Gotową masę przełożyć pozostawić do wystygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem i przełożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • Deser można udekorować ubitą śmietaną, czekoladą bądź kakao, w zależności od potrzeb.

Wasz krem cappuccino jest gotowy!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Krem cappuccino- przepis
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie

Zobacz również

Leave a Comment