2,4K
Krem cappuccino
Tym razem przedstawiamy kombinację deseru z kawą, a mianowicie krem cappuccino. Na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom kawowych deserów. Jego delikatna piankowa konsystencja i pyszny smak z pewnością przypadną Wam do gustu!
Składniki na 4-6 porcji kremu cappuccino:
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 250 ml espresso,
- 3 żółtka,
- 80 g cukru,
- 250 ml śmietanki 30%,
- Do ozdoby: kakao/ starta czekolada/ śmietanka.
Przygotowanie:
- Żelatynę namoczyć w ¼ wody i odstawić na 10 minut.
- Do miski nałożyć 6 łyżek kawy (z przygotowanych 250 ml), dodać żółtka i cukier oraz ubić wszystko za pomocą miksera na gładką masę.
- Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.
- Do puszystej masy dodawać stopniowo ciepłą kawę i ubijać. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
- Gotową masę przełożyć pozostawić do wystygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem i przełożyć do lodówki na 2-3 godziny.
- Deser można udekorować ubitą śmietaną, czekoladą bądź kakao, w zależności od potrzeb.
Wasz krem cappuccino jest gotowy!
Podsumowanie
Nazwa
Krem cappuccino- przepis
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie