Home PrzepisyDesery Babeczki bananowe

Babeczki bananowe

by Iza

Przepyszne, delikatne, cudownie słodkie babeczki z dodatkiem bananów. Sprawdzą się jako dodatek do kawy, drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąska w podróży. Ich struktura i wyważony smak szczególnie przypadnie do gustu dzieciom, nawet tym najmłodszym. Ich wspólne przygotowanie może być nie lada zabawą. Przepis na muffinki bananowe składa się tylko z kilku podstawowych składników, które zapewne macie w domu, więc jeśli naszła Was ochota na coś słodkiego, możecie je przygotować w ciągu około 30 minut!

Składniki na 12 muffinek bananowych:

  • 180 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 banany (dojrzałe i miękkie),
  • 125 ml oleju roślinnego,
  • 150 ml jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem naturalnym i olejem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Następnie wszystkie składniki połączyć razem za pomocą miksera i wyrobić na gładką masę. Przygotowane foremki lub papilotki wypełnić masą do ¾ wysokości i piec babeczki około 20-25 minut w temperaturze 180 ° (sprawdzając środek za pomocą patyczka- kiedy będzie suchy, muffinki bananowe nadają się do wyciągnięcia).

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Babeczki bananowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment