Home PrzepisyDesery Deser warstwowy truskawkowo- kawowy

Deser warstwowy truskawkowo- kawowy

by Iza

Pyszny, lekki i puszysty deser o wspaniałym smaku i doskonałej konsystencji. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt mile zaskakuje. Serek mascarpone można zastąpić waniliowym serkiem homogenizowanym, a zamiast koniaku można użyć likier Amaretto.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 14 łyżek cukru pudru,
  • 225 ml śmietany 30%,
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone),
  • opakowanie biszkoptów,
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
  • kieliszek koniaku.

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczalną zalewamy 100 ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy koniak i odstawiamy. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, stopniowo dodając mascarpone. Mieszamy aż masa uzyska gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy, w końcowej fazie dodając do niej żółtka i dodajemy do wcześniej powstałej masy. Pierwsza warstwa gotowa.

W celu przygotowania drugiej masy miksujemy truskawki z resztą cukru pudru. Biszkopty nasączamy w zaparzonej kawie i układamy je na sześciu szklanek. Na biszkopty nakładamy przygotowane warstwy w dowolny spobób i wstawiamy deser do lodówki na minimum godzinę.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Deser warstwowy truskawkowo- kawowy
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment