Home PrzepisyDesery Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

by Iza

Sorbet truskawkowy to doskonały deser na każdą okazję. Wspaniale smakuje i cudownie chłodzi w upalne dni oraz jest znacznie mniej kaloryczny niż lody. Ponadto samemu możemy regulować jego słodycz- w zależności od osobistych preferencji. Zamiast truskawek doskonale sprawdzą się także inne owoce, jak na przykład jeżyny, maliny czy borówki. Zawartość alkoholu sprawia, że nasz sorbet truskawkowy nie zamarza na bryłę lodu, lecz daje się ładnie nałożyć. Chodź przygotowanie domowego sorbetu wymaga odrobiny wysiłku i zaangażowania, to efekt jest naprawdę wart  włożonej pracy. Polecamy!

Aby przygotować sorbet truskawkowy potrzebujemy:

  • 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 200 ml białego słodkiego wina,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:

Truskawki umyć i osuszyć (mrożone rozmrozić), a następnie zmiksować je razem z winem i miodem. Przecedzić powstałą masę przez sito i przełożyć ją do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny, mieszając całość po upłynięciu kolejnych 30 minut.  Po tym czasie sorbet nakładać gałką do lodów i udekorować w dowolny sposób.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Sorbet truskawkowy
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
11stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment