Notice: Funkcja _load_textdomain_just_in_time została wywołana nieprawidłowo. Ładowanie tłumaczenia dla domeny soledad zostało uruchomione zbyt wcześnie. Zwykle jest to wskaźnik, że jakiś kod we wtyczce lub motywie działa zbyt wcześnie. Tłumaczenia powinny zostać załadowane podczas akcji init lub później. Dowiedz się więcej: Debugowanie w WordPressie. (Ten komunikat został dodany w wersji 6.7.0.) in /home/klient.dhosting.pl/adsvio/www/ziarenkokawy.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Przepis na szarlotkę - ziarenkokawy.pl
Home PrzepisyCiasta Przepis na szarlotkę

Przepis na szarlotkę

by Iza

Szarlotka z lodami to wszystkim znane ciasto. W Polsce zwane jabłecznikiem, przywędrowało do nas z Francji. Składa się z ciasta półkruchego i owoców. Deser ten pierwotnie stworzony był dla cara Aleksandra I, a jego nazwa brzmiała Charlotte russe.  Szarlotka swą nazwę odziedziczyła księżnej Charlotcie, późniejszej carycy. Najczęściej nadzieniem szarlotki są jabłka, lecz zdarzają się także ciasta z nadzieniem gruszkowym, brzoskwiniowym, morelowym lub innych owoców. W polskiej wersji szarlotki do owoców dodaje się przyprawy korzenne takie jak cynamon i goździki. Dziś polecamy Wam nasz sprawdzony od pokoleń przepis na pyszną szarlotkę, którą polecamy podawać na ciepło z gałką waniliowych lodów.

Do przygotowania szarlotki potrzebujemy:

  • 1 kg jabłek,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 350 g mąki,
  • Szklankę cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • Szczyptę soli.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę bądź duży blat. Dodajemy do niej masło, żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie zagniatamy dłońmi do czasu połączenia się składników. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dwie godziny. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cynamon, cukier i dusimy do zmięknięcia owoców. Po upływie dwóch godzin odkrawamy 2/3 schłodzonego ciasta i wykładamy nim spód tortownicy. Widelcem tworzymy w cieście małe dziurki, tak by się nie wybrzuszyło pod wpływem powietrza. Zapiekamy je 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta (na grubych oczkach) i zapiekamy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Szarlotkę podajemy prosto z pieca (lub później podgrzaną w piekarniku) z gałką lodów waniliowych.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Przepis na szarlotkę
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment