Palenie kawy jest magicznym procesem podczas którego surowe owoce kawy zamieniają się w aromatyczne, brązowe ziarna o bogatym smaku i zapachu. W…
Archives
-
-
Kawa megamokka, czyli pyszna kawa na zimno stworzona na bazie dobrej kawy, dwóch rodzajów lodów i mleka to pyszna i orzeźwiająca propozycja…
-
Większość dostępnych na rynku kaw stanowią mieszanki stworzone z różnorodnych odmian. Zazwyczaj miesza się dwa najsłynniejsze gatunki kawy: arabikę z robustą. Mieszanie…
-
Nadal rzadko wykorzystujemy kawę w kuchni poza jej standardowym, utartym przeznaczeniem. Dziś kolejny raz chcemy udowodnić Wam, że kawę można łączyć naprawdę…
-
Poncz kawowo- owocowy Poncz jest mieszanym napojem alkoholowym przygotowywanym w dużej wazie dla sporej liczby osób. Może być mrożony lub podawany na…
-
Babeczki mokka są idealnym deserem dla zapracowanych osób. Robi się je błyskawicznie, nie wymagają używania miksera, blendera ani pieczenia. Wszystkie potrzebne składniki…
-
Karmelki kawowe to świetne cukierki, które w łatwy sposób przyrządzicie w domach. Przechowywane w odpowiedni sposób wytrzymają nawet do kilku tygodni. Serdecznie…
-
Kiedy myślimy plantacjach, najczęściej przychodzą nam do głowy najwięksi światowi producenci kawy: Brazylia, Wietnam i Kolumbia. Bez wątpienia są to liderzy. Brazylia…
-
Wartość poszczególnych ziaren kawy zależy od kilku czynników. Są to zarówno klimat, skład gleby na którym dojrzewają krzewy kawowca, sposób uprawy i…
-
Kawa rozpuszczalna swoje początki miała w latach sześćdziesiątych XX wieku. Wtedy to rozpoczęto prace nad łatwą w przygotowaniu kawą w sproszkowanej postaci,…